vasárnap

ISTVÁN AKNA

ISTVÁN AKNA 2012-ben

2008 decemberében befagyasztotta az István-aknai grandiózus fejlesztési terveit a tulajdonos cég. 

István-akna szabad prédája lett a fosztogatóknak. Januártól (2009)ugyanis senki nem őrzi a területet, a tulajdonos Szent István Park Kft. úgy döntött, fölmondja a biztonságiakkal a szerződést. Ugyanis ideiglenesen lemondtak a nagy ívű fejlesztési tervekről, miután ez az időszak nem alkalmas arra, hogy megmozgassa a banki vagy befektetési szféra fantáziáját, és ennek most isszák a levét. Elképzelések azért vannak, de a projekt leállt, mondja Magyar László, a tulajdonos képviselője, aki állítása szerint nem is hallott a pusztításról.

Bármennyire is magántulajdonról van szó, az ügy azért is figyelmet érdemel, mert István-akna volt bányaépületei iparilag védett műemlékek, így a nemzeti vagyon részei. Bókay Endre, a terület országgyűlési képviselője éppen ezért hivatalosan is megkeresi a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökét, és kéri az intézkedését a további rombolás megfékezésére. A képviselő ezen túl lapunknak azt is elmondta, hogy a Parlamentben nyilvánosan is kérdést intéz az ügyben az illetékes miniszterhez. A tulajdonos cég mindenképpen kemény büntetésre számíthat.

Szárnyalt a fantázia, röpködtek a milliárdok

A csaknem tizennégy hektáros István-aknai ingatlant, épületestül, annak idején 220 millió forintért vette meg a Peterdy 36 Kft.-tõl – amelyik a vagyonkezelõvel kötött elõször vételi szerzõdést – a Szent István Park Kft. és az E.M.B. Elsõ Magyar Beruházási Zrt.-nek adta volna tovább, egymilliárdért. Úgy, hogy 30 millióért elkészíttette a terveket is. A területre kétszáz szobás, négy- vagy ötcsillagos szállodát, ugyancsak kétszáz férõhelyes idõsek otthonát, konferencia- és báltermet, uszodát és wellnessközpontot, az erdõbe bobpályát terveztek. A Szent István Park Kft. egy, az önkormányzattal kötött szerzõdésben egyebek között azt is vállalta, hogy a szabályozási terv módosításának fejében kiépíti István-akna teljes szennyvízcsatorna-hálózatát, annak bekötését a pécsszabolcsi hálózatba. Az István-aknára tervezett beruházás költségeit több tízmilliárd forintban jelölték meg.

szöveg: bama.hu














8 megjegyzés:

  1. Köszönöm,hogy megnézted :)

    VálaszTörlés
  2. Csodálatos képek, bár elszomorító látvány!
    Nagyon gazdag az az ország, mely ezt megengedheti magának, mikor az emberek ezrei kénytelenek az utcákon, tereken élni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy ezek a falak omladoznak,úgy omlik össze az emberekben a remény.A remény,hogy talán lesz egy szebb holnapuk...

      Törlés
  3. Megint megnéztem őket - képek - s a választ most sem találom!
    Emberi gonoszságot is látok ilyen rombolás láttán - mert azt még érteném, hogy mindent ott hagynak, de hogy ilyen állapotba kerüljenek viszonylag rövid idő alatt, az mindig érthetetlen lesz számomra!

    VálaszTörlés
  4. Beleolvastam a rehabilitációs elképzelésekbe - nem hiszem, hogy ebből bármi is megvalósulna!
    Érzésem szerint a szokásos szép szöveg de mögötte semmi ami alátámasztaná mindezt!
    Kívánom, hogy ne legyen igazam !!!!!

    VálaszTörlés
  5. Gyöngyöm,azt még én is értem egy bizonyos fokig,hogy a még használható dolgokat kiszedik és pénzzé teszik. Mély szegénységben él ott a telepen mindenki. De azt már nem értem,hogy szándékosan miért kell pusztítani? Miért kell törni-zúzni,ha már elvinni nem tudja? Kin és min állnak bosszút?

    VálaszTörlés
  6. Ez is hova jutott...
    http://www.youtube.com/watch?v=AaW5KUQMnLY

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hasonló a többi üzem/gyár sorsához. A baromfi feldolgozó is teljesen lepusztult,bár más cég használja egy - két épületét. Hol van a malomipari,vagy a húsipari :(((((

      Köszönöm,hogy megnézted a blogot :)

      Törlés

?